Bazalka

20.10.2011 20:37

/ocimum basillicum/ 

Bazalka pravá s aromatickými lístky příjemné hřebíčkové vůně patří mezi oblíbené kořeninové rostliny v naší kuchyni podobně jako majoránka. Používáme ji ke kořenění omáček, polévek a přípravě zvěřiny, jater i luštěnin. Je vhodná ke kořenění nálevů pro nakládání řepy. Zmírňuje nadýmání a zvláště podporuje chuť k jídlu. Obsahuje třísloviny a silice /estrogol a linalol /, která je hlavní složkou tzv. tygří masti. Bazalka je jednoletá rostlina, které se daří jen v teplých slunných a chráněných polohách. Semena vyséváme v březnu do pařeniště nebo do truhlíčků. Vzešlé rostliny je vhodné přesázet do malých hrnků. Takto předpěstované sazenice, vysazujeme nejčastěji po dvou na vzdálenost 30cm od sebe. Nať sklízíme poprvé v začátku kvetení, podruhé v září před dozráváním semen. Rostliny seřezáváme poprvé asi 10cm nad zemí, aby příliš hlubokým řezem neuhynuly. Nať sušíme na stinném místě. 

Bazalka pravá potřebuje lehké, záhřevné a humózní půdy a slunné stanoviště, chráněné před větrem. V takovém případě se jí bude výborně dařit.

Půda musí být také dobře propustná pro vzduch, proto do ní zaryjte hrubou rašelinu nebo písek. Bazalku je nejlepší pěstovat u jižní zdi nebo jižně od vyšších rostlin, které ji chránějí před větrem.

V červenci začíná bazalka kvést, potom je čas sklidit ji na sušení. V tomto stadiu má bazalka jako koření největší ,,sílu". Chcete-li ji uchovat, musí sušení proběhnout velmi rychle. Nať seřízněte 5-8cm nad zemí a svažte ji do malých svazečků. Pověste ji do stínu na dobře větrané místo. Listy ze stonků můžete otrhat hned, ale potom je sušte raději na sítech. Dokonale usušenou bazalku přechovávejte ve vzduchotěsných nádobách bez přísunu světla. Po prvním seříznutí bazalka znovu obrazí a netrpí-li nedostatkem živin, poskytne ještě druhou sklizeň. Hned po ostříhání ji teda přihnojte. Použijte směs hnojiv s draslíkem. Po 2 týdnech opakujte.