Bylinky

17.10.2011 20:45

 

Bylinky poslouží jako koření i lék.Bylinky jsou užitečné, dekorativní a mají blahodárné zdravotní účinky. Ve většině případů jsou navíc zcela nenáročné na pěstování, a tak by neměly chybět na žádné zahrádce, terase či za kuchyňským stolem.Sesaďte k sobě více druhů bylinek, ovšem s podobnými nároky, budou lépe prospívat. Na písčité a chudé půdě se bude dařit šalvěji, levanduli, oreganu, saturejce, třezalce a dalším středomořským bylinkám zvyklým na sucho a polední žár. Naopak na silně vlhkém stanovišti poroste kopr, pažitka, kostival, máta, kerblík nebo měsíček. V humózní a propustné půdě pěstujte bazalku, lichořeřišnici, petržel, meduňku, kopr a česnek.

Na baloně budou prospívat všechny bylinky nejlépe v terakotových květináčích, které na rozdíl od plastových propouštějí vzduch do kořenového systému. Volte velmi propustný substrát s drenážní vrstvou, aby rostliny v nádobách nezahnívaly.

Chcete-li bylinky sušit, svažte celé rostliny do snůpků a zavěste /květy dolů/ na teplé stinné místo s dostatečnou cirkulací čerstvého vzduchu. Sušíte -li jen část rostlin, třeba kořeny, stvoly či listy, rozprostřete je na drátěné rošty, aby k nim mohl vzduch zespoda.

Zmrazujete-li, rozdělte bylinky do malých porcí. Rovněž můžete bylinky konzervovat v kavalitním rostlinném oleji nebo octě.

Při sklizni vždy šetřete mladé rostlinky - buďte trpělivý a nechte je vyrůst natolik, aby jste je řezem nezničili.