Kerblík

05.11.2011 18:33

/anthriscus cerefolium/

Kerblík je jednoletá rostlina s jemnými bohatě zkadeřenými listy, které se velmi podobají nati kadeřavé petržele. Existuje také typ s listy řidšími a jednoduššími, které jsou podobné listům kořenové petržele. Kerblík se používá ke kořenění masitých jídel, polévek a omáček, jako ozdoba chlebíčků a jako příloha do různých pomazánek. Čerstvé listy obsahují vitamín C. Kerblík je močopudný a povzbuzuje chuť k jídlu. Kerblíku se daří na slunci i v polostínu. Semena vyséváme postupně od dubna do září. Tím si zajistíme stále čerstvou nať, kterou můžeme sklízet už za měsíc po výsevu. Rostliny z pozdních zářijových výsevů dobře ve volné půdě přezimují a záhy na jaře vytvářejí bohaté listové růžice, z nichž můžeme i v časném jaře sklízet nasládlé až mírně štiplavé a aromatické listy. 

Dorůstá do výšky 30 - 40 cm, sklízejte ho obvykle již ve stádiu, kdy měří 20 - 25 cm. To bývá většinou asi 5 týdnů po výsevu.