Libeček

20.10.2011 21:01

 

/Levisticum officinale/

Libeček je aromatická rostlina se silicí terpineolem. Listy libečku se nápadně podobají listům celeru. Kromě vitamínů, pryskyřičných látek a kyselin obsahuje i enzymy. V kuchyni má libeček široké upotřebení. Již odedávna je známým polévkovým kořením, naši předkové mu říkali mágovka. Přidává se do bramborové a hrachové polévky, k vařeným bramborům, do hovězích vývarů, karbanátků a omáček. Používá se čerstvý i sušený. Jako léčivá rostlina libeček působí proti skleróze, zmírňuje nadýmání a podporuje zvýšené vylučování chloridů. Je močopudný a žlučopudný.

Libečku se daří ve vlhkých půdách  na slunci i v polostínu. Množí se buď oddělky získanými ze starších rostlin, nebo semenem. Semena mívají nízkou klíčivost, proto vyséváme co nejdříve, často již po sklizni na podzim přímo na záhon nebo i do pařeniště. Jednoleté rostliny vysazujeme koncem léta a na podzim do sponu 40 x50 cm. Listy libečku můžeme sklízet již v prvním roce po výsadbě, kořeny k léčivým účelům až z dvouletých a starších rostlin. Chcete-li si nasušit listy libečku pro zimní potřebu, musíte je sklidit v září. Sušíme ve stínu, skladujeme ve vzduchotěsných nádobách.