Máta

24.10.2011 20:10

/Mentha x piperita/ 

Sušené listy máty peprné se používají při kuchyňské úpravě nejrůznějších jídel. Máta peprná podporuje chuť k jídlu, zmírňuje nadýmání, uklidňuje zažívací trakt a příznivě ovlivňuje žaludeční neurózu. Užívá se také ve formě léčivých čajů, především při onemocnění jater a žlučníku. Listy máty peprné obsahují silice s hlavní složkou mentol, hořčiny a třísloviny. Máta je vytrvalá rostlina, které se daří v teplé a slunné poloze v lehčí, vápenité půdě. Dobře se množí z podzemních výběžků - zvláště nové odrůdy, nevytvářejí semena a lze je množit pouze vegetativně. Mladé oddenky vysazujeme na jaře nebo na podzim ve sponu 20 x 50 cm a do hloubky 6 cm. Nať sklízíme před květem, podruhé ještě jednou, když rostliny zregenerují. Listy sušíme co nejrychleji ve stínu. Na místě ponecháváme rostliny asi 4 roky. Nevýhoda je, že svými neustále se tvořícími výběžky zapluzují okolí. Máta peprná vyžaduje živinami bohatou a humusem dobře zásobenou půdu. 

Na příliš stinných stanovištích mátu peprnou napadá rez mátová, a to zejména, když je v létě hodně deštivo.Při napadení seříznout u země a spálit.