Saturejka

25.10.2011 11:16

/ Satureja hortensis / 

Saturejka je jednoletá bylina, která příjemně voní a má palčivou kořenitou chuť. V naší kuchyni se osvědčuje u všech jídel, které způsobují nadýmání. Pro svou příjemně ostrou vůni se sušené i čerstvé listy používají místo pepře. Je vhodná zvláště do luštěninových polévek, k nakládání okurek, do uzenin, omáček a ke zvěřině. Nať obsahuje silice karvakrol a cymol a také třísloviny, které mají protiprůjmové účinky. Nať dále povzbuzuje chuť k jídlu a má protizánětlivé účinky. Působí močopudně. Saturejka vyžaduje lehčí půdy a především slunné a záhřevné stanoviště. Pěstuje se podobným způsobem jako bazalka nebo majoránka.

Rostliny předpěstované v pařeništi nebo truhlíčku vysazujeme ve druhé polovině května do sponu 20 x30 cm. V teplejších oblastech lze vysévat semena v dubnu přímo na záhon, do řádků vzdálených od sebe 30 cm. Nať odřezáváme asi 5 cm nad zemí v době nakvétání. Sušíme ji v tenké vrstvě ve stínu s mírným průvanem. Jednoletá saturejka neklade zvláštní nároky na půdu, uspokojivě se vyvíjí pouze v druhé trati. Saturejka snese i polostín, ale na slunci má podstatně vyšší obsah účinných látek. Je citlivá na mráz. Saturejku můžete použít jako koření v každém růstovém stadiu. Saturejka se dostává jako koření do nejlepší ,, formy " těsně před nasazením poupat. Saturejku musíte sklidit nejdéle do poloviny září.