Tymián

25.10.2011 11:21

/ Thymus vulgaris / 

Tymián je stejně důležitým kořením jako léčivem. V domácnosti jím kořeníme především zvěřinu, drůbež, uzená masa, polévky, omáčky a také se přidává k nálevu k nakládání okurek. Má dezinfekční účinky proti střevním parazitům a působí i proti nadýmání a průjmům. Obsahuje silici s hlavními složkami thymolem, cymolem a karvakrolem, dále i třísloviny.

Tymián je vytrvalá rostlina, kterou ponecháme na místě 4 - 5 let. Množí se dobře dělením trsů i semenem, která vyséváme v druhé polovině března do pařeniště. Vzešlé rostlinky přepichujeme, aby zesílily. V květnu je vysazujeme po skupinkách podobně, jako majoránku do sponu 30 x 40 cm. Nať sklízíme vždy těsně před květem, od května do července. Rostliny seřezáváme asi 5 cm nad zemí. Nať sušíme ve stínu a v průvanu.

Tymián neklade zvláštní nároky na půdu, stačí, když není kyselá a není chudá na humus.