Archiv článků

Rozmarýn

25.10.2011 10:27
/ Rosmarinus officinalis/ je pomalu rostoucí keř s příjemnou vůní. Pěstování - můžete ho pěstovat jako hrnkovou rostlinu, kterou přezimujete v chladné, světlé místnosti, ve volné půdě ho přes zimu musíte zakrýt chvojím. Vyžaduje plně osluněné stanoviště. Použití - roste pomalu, proto se...

Oregano

25.10.2011 10:21
/ Origanum vulgare / či dobromysl je víceletá rostlina, vzrůstem podobná majoránce. Pěstování - vysévá se v květnu přímo na záhon. Je odolná, stačí jí málo živin. Bude se jí dobře dařit na slunné terase nebo ve skalce. Použití - sbírá se těsně před rozkvětem, suší se zavěšená ve snopcích....

Třezalka

25.10.2011 10:15
/ Hypericum perfoliatum / je léčivá bylina rozšířená po celé Evropě. Pěstování - v přírodě roste hojně na mezích a loukách s chudou půdou. zde si ji můžete kdykoli obstarat a snadno přesadit. Žádnou speciální péči v zahradě nepotřebuje. Použití - léčivé jsou listy a vrcholky s květy,...

Estragon

24.10.2011 20:25
    / Artemisia dracunculus / je víceletá bylinka známá také jako pelyněk kozalec. Má dvě formy - ruskou a francouzkou - tu vždy upřednostňujte, je mnohem aromatičnější. Pěstování - koncem dubna předpěstujte na okně, v květnu přesaďte ven,na chráněné stanoviště na slunci či...

Lichořeřišnice

24.10.2011 20:19
/ Trapaeolum, hybridy / je jednoletá popínavka a atraktivními květy Pěstování - vysévejte do konce července na záhon a do truhlíků, k popínání potřebuje podpěru. Hojně kvete na slunném místě, při nadbytku živin vzniká víc listů na úkor květin. Použití - čerstvé květy se přidávají do salátů a...

Máta

24.10.2011 20:10
/Mentha x piperita/  Sušené listy máty peprné se používají při kuchyňské úpravě nejrůznějších jídel. Máta peprná podporuje chuť k jídlu, zmírňuje nadýmání, uklidňuje zažívací trakt a příznivě ovlivňuje žaludeční neurózu. Užívá se také ve formě léčivých čajů, především při onemocnění...

Majoránka

24.10.2011 19:11
/Majorana hortensis/  Majoránka patří mezi nejvýznamnější kořeninové zeleniny. Používá se čerstvá i sušená, především do uzenin, karbanátků, jitrnic, do barmborové polévky a do mnoha dalších jídel. Majoránka obsahuje silici, hořčinu a třísloviny. Působí příznivě při zažívání, zvyšuje...

Kopr

20.10.2011 21:19
/Anetheum graveolens/ je jednoletka dorůstající do výšky přes 1m. Pěstování - od května postupně vysévejte na osluněný záhon, půdu udržujte vlhkou, ale nenechejte rostliny stát ve vodě. Na půdu je nenáročný. Použití - jemné listy se sklízejí od června do září. Kopr je typicky salátové koření,...

Libeček

20.10.2011 21:01
  /Levisticum officinale/ Libeček je aromatická rostlina se silicí terpineolem. Listy libečku se nápadně podobají listům celeru. Kromě vitamínů, pryskyřičných látek a kyselin obsahuje i enzymy. V kuchyni má libeček široké upotřebení. Již odedávna je známým polévkovým kořením, naši...

Bazalka

20.10.2011 20:37
/ocimum basillicum/  Bazalka pravá s aromatickými lístky příjemné hřebíčkové vůně patří mezi oblíbené kořeninové rostliny v naší kuchyni podobně jako majoránka. Používáme ji ke kořenění omáček, polévek a přípravě zvěřiny, jater i luštěnin. Je vhodná ke kořenění nálevů pro nakládání řepy....
Záznamy: 11 - 20 ze 39
<< 1 | 2 | 3 | 4 >>