Archiv článků
Rozmarýn
25.10.2011 10:27
/ Rosmarinus officinalis/ je pomalu rostoucí keř s příjemnou vůní.
Pěstování - můžete ho pěstovat jako hrnkovou rostlinu, kterou přezimujete v chladné, světlé místnosti, ve volné půdě ho přes zimu musíte zakrýt chvojím. Vyžaduje plně osluněné stanoviště.
Použití - roste pomalu, proto se...
Oregano
25.10.2011 10:21
/ Origanum vulgare / či dobromysl je víceletá rostlina, vzrůstem podobná majoránce.
Pěstování - vysévá se v květnu přímo na záhon. Je odolná, stačí jí málo živin. Bude se jí dobře dařit na slunné terase nebo ve skalce.
Použití - sbírá se těsně před rozkvětem, suší se zavěšená ve snopcích....
Třezalka
25.10.2011 10:15
/ Hypericum perfoliatum / je léčivá bylina rozšířená po celé Evropě.
Pěstování - v přírodě roste hojně na mezích a loukách s chudou půdou. zde si ji můžete kdykoli obstarat a snadno přesadit. Žádnou speciální péči v zahradě nepotřebuje.
Použití - léčivé jsou listy a vrcholky s květy,...
Estragon
24.10.2011 20:25
/ Artemisia dracunculus / je víceletá bylinka známá také jako pelyněk kozalec. Má dvě formy - ruskou a francouzkou - tu vždy upřednostňujte, je mnohem aromatičnější.
Pěstování - koncem dubna předpěstujte na okně, v květnu přesaďte ven,na chráněné stanoviště na slunci či...
Lichořeřišnice
24.10.2011 20:19
/ Trapaeolum, hybridy / je jednoletá popínavka a atraktivními květy
Pěstování - vysévejte do konce července na záhon a do truhlíků, k popínání potřebuje podpěru. Hojně kvete na slunném místě, při nadbytku živin vzniká víc listů na úkor květin.
Použití - čerstvé květy se přidávají do salátů a...
Máta
24.10.2011 20:10
/Mentha x piperita/
Sušené listy máty peprné se používají při kuchyňské úpravě nejrůznějších jídel. Máta peprná podporuje chuť k jídlu, zmírňuje nadýmání, uklidňuje zažívací trakt a příznivě ovlivňuje žaludeční neurózu. Užívá se také ve formě léčivých čajů, především při onemocnění...
Majoránka
24.10.2011 19:11
/Majorana hortensis/
Majoránka patří mezi nejvýznamnější kořeninové zeleniny. Používá se čerstvá i sušená, především do uzenin, karbanátků, jitrnic, do barmborové polévky a do mnoha dalších jídel. Majoránka obsahuje silici, hořčinu a třísloviny. Působí příznivě při zažívání, zvyšuje...
Kopr
20.10.2011 21:19
/Anetheum graveolens/ je jednoletka dorůstající do výšky přes 1m.
Pěstování - od května postupně vysévejte na osluněný záhon, půdu udržujte vlhkou, ale nenechejte rostliny stát ve vodě. Na půdu je nenáročný.
Použití - jemné listy se sklízejí od června do září. Kopr je typicky salátové koření,...
Libeček
20.10.2011 21:01
/Levisticum officinale/
Libeček je aromatická rostlina se silicí terpineolem. Listy libečku se nápadně podobají listům celeru. Kromě vitamínů, pryskyřičných látek a kyselin obsahuje i enzymy. V kuchyni má libeček široké upotřebení. Již odedávna je známým polévkovým kořením, naši...
Bazalka
20.10.2011 20:37
/ocimum basillicum/
Bazalka pravá s aromatickými lístky příjemné hřebíčkové vůně patří mezi oblíbené kořeninové rostliny v naší kuchyni podobně jako majoránka. Používáme ji ke kořenění omáček, polévek a přípravě zvěřiny, jater i luštěnin. Je vhodná ke kořenění nálevů pro nakládání řepy....
Záznamy: 11 - 20 ze 39